Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Belastingtips: 4 aandachtspunten voor overige aftrekposten

Geplaatst op: 31-03-2017, 12:07:13

Vanaf 1 maart tot 1 mei 2017 kun je belastingaangifte doen. Betaal jij niet te veel belasting? En benut je al je aftrekposten of toeslagen? Intermedis A&A helpt je graag op weg met belastingtips. Deze keer meer aandacht voor de aftrekposten bij (echt)scheiding, reizen, geven en studeren.

1. (Echt)scheiding

Uit elkaar gaan brengt naast de emotionele belasting ook fiscale gevolgen met zich mee. Stel, je woonde samen. Sta je niet meer op hetzelfde adres ingeschreven als je partner? Ben je gehuwd en is het verzoek tot echtscheiding gedaan? Pas dan ben je geen fiscale partners meer.

Wat betekent dat nu?
Als je geen fiscale partners meer bent, kun je geen bestanddelen van het inkomen meer onderling verdelen (zoals bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek of je vermogen in box 3. 

Alimentatie
Betaal je partneralimentatie aan je ex-partner? Dan mag je dit bedrag in aftrek brengen in je aangifte inkomstenbelasting. De partneralimentatie moet in principe zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of door de rechter zijn bepaald.  

Woning
Heb je een gezamenlijke eigen woning gehad?  En ben jij de vertrekkende partner en geldt de oude woning voor jou nog als eigen woning? Dan kun je voor jouw aandeel in de eigenwoningschuld de betaalde rente nog gedurende twee jaren (gerekend van het tijdstip van vertrek) in aftrek brengen.

Let op: je moet daarbij wel (jouw aandeel in) het eigenwoningforfait als inkomst opnemen.

Voorbeeld:
Mark en Veronique hebben na 14 jaar huwelijk (in gemeenschap van goederen) besloten om te gaan scheiden. Samen hadden zij een eigen woning. Mark verlaat de oorspronkelijke eigen woning en koopt elders een nieuw huis, dat voor hem dus als ‘nieuwe’ eigen woning is aan te merken. De scheiding van Mark en Veronique is nog niet afgehandeld.
Mark mag gedurende ten hoogste 2 jaren nadat hij vertrokken is, zijn aandeel (50%) van de hypotheekrente die betrekking heeft op de (eigen) woning met Veronique in aftrek brengen. Hij moet dan ook 50% van het huurwaardeforfait in de aangifte opnemen. Daarnaast mag hij 100% van de hypotheekrente die betrekking heeft op zijn ‘nieuwe’ eigen woning in aftrek brengen. Van deze woning neemt hij 100% in de aangifte op.

2. Fiscaal bewust reizen 

Reisde je in 2016 met het openbaar vervoer van je woning naar je werk en heb je dit zelf betaald? Dan kun je deze reiskosten onder de volgende voorwaarden aftrekken:  

  • De reis van je woning naar het werk (enkele reis) bedraagt met het openbaar vervoer meer dan 10 kilometer.
  • Per week reis je 1 dag of meer (of reis je minimaal 40 dagen per jaar naar dezelfde werkplek).

Verklaring via vervoerder of werkgever
Naast deze gestelde voorwaarden moet je beschikken over een openbaarvervoerverklaring (deze kun je aanvragen bij je vervoerder) of een reisverklaring (deze kun je aanvragen bij je werkgever).

3. Geven aan goede doelen of instellingen 

Heb je in 2016 een of meerdere giften gedaan aan goede doelen of een erkende instelling (een Algemeen Nut Beogende Instelling of ANBI)?

Een eenmalige gift is aftrekbaar als het totaal aan giften op jaarbasis hoger is dan 1% van je verzamelinkomen. Let op: je kunt je giften aftrekken tot een maximum van 10% van je verzamelinkomen.

Geef je eigenlijk elk jaar wel geld aan dezelfde instelling (of een vereniging?)
Leg de giften dan vast bij de notaris of met een onderhandse akte van schenking. Je kunt deze giften dan in aftrek brengen. Er is geen drempel en geen maximum. Wel moet de gift elk jaar ongeveer even hoog zijn en minimaal gedurende vijf jaar plaatsvinden. Als je toch al elk jaar iets schenkt dan is dit een voordeliger alternatief.  Bovendien kun je ook schenken aan een niet-erkende instelling (er zijn enkele eisen, informeer naar de mogelijkheden).

Tip
Werk je als vrijwilliger en zie je af van een vergoeding? Dit kan leiden tot een giftenaftrek mits de ANBI de intentie én de middelen heeft om een vergoeding te betalen.

Geef je om cultuur?
Op dit moment kun je van een gift aan culturele instellingen niet 100% maar 125% van de gift in aftrek brengen. Vanaf 1 januari 2018 vervalt deze verhoging.  

4. Omscholen en studeren  

Ben je in 2016 gestart met een opleiding voor je toekomstige beroep? De door jou (of je partner) gemaakte studiekosten kunnen aftrekbaar zijn.

Wel gelden er enkele voorwaarden om voor aftrek in aanmerking te komen:

  • Je volgt een leertraject onder begeleiding en toezicht van een leraar.
  • De minimale kosten per persoon bedragen €250.
  • De verplichte studiekosten zijn aftrekbaar zoals lesgeld of collegegeld, verplichte boeken en speciale kleding of benodigdheden (oefenhechtset, stethoscoop of bijvoorbeeld een reflexhamer). Kosten van levensonderhoud, een laptop of computer en excursies zijn niet aftrekbaar. 
  • Bij een studie moet het gaan om een echt leertraject. Je kunt dan denken aan een studietraject waarbij je onderdelen van het vak voor het eerst leert. Voorbeelden van opleidingen en cursussen waarvan de kosten in aftrek mogen worden gebracht zijn

    o MBO Kraamzorg
    o MBO Begeleider gehandicaptenzorg
    o MBO/ HBO Medische basiskennis
    o Medische aspecten van sporten en bewegen

    ‘Leren kan ook het geval zijn bij cursussen die ervoor dienen de al bestaande kennis en vaardigheden te onderhouden. Toch bestaat op dit moment nog geen onomstotelijke zekerheid over de aftrek. Het antwoord op deze vraag ligt nog voor de rechter. Wij vinden dat, ook indien sprake is van het onderhouden van bestaande kennis en vaardigheden, sprake kan zijn van een leertraject en dat de kosten in aftrek gebracht kunnen worden. Breng de gemaakte studiekosten, ook voor het onderhouden van kennis en vaardigheden gewoon in aftrek. Vermeldt in de aangifte wel duidelijk dat sprake is van een opfriscursus als sprake is van het bedoelde onderhoud. Het is mogelijk dat de fiscus vragen kán gaan stellen'.
  • Studeer je buiten de standaardstudieperiode (Dat is de periode van niet meer dan 5 kalenderjaren waarin je hoofdzakelijk studeert en die eindigt voordat je 30 jaar wordt)? Dan kun je maximaal €15.000 per jaar aan studiekosten in aftrek brengen. Let op: de leeftijdsgrens van 30 jaar staat ter discussie en kan dus veranderen. Een uitspraak van de hoogste rechter wordt op korte termijn verwacht!

Je kunt natuurlijk ook je (nieuwe) werkgever vragen de kosten van je opleiding te betalen. Omdat de kosten niet voor eigen rekening komen hoeft hier dan niets van in de aangifte te worden opgenomen.

Bron: diverse relevante publicaties waaronder PGGM&CO

Ga terug naar de vorige pagina